Над 310 сигнала са подадени за едно денонощие към Пожарната, а

...
Над 310 сигнала са подадени за едно денонощие към Пожарната, а
Коментари Харесай

Варна обяви бедствено положение, снегът изненада Североизтока

Над 310 сигнала са подадени за едно денонощие към Пожарната, а единствено от началото на този ден над 100 са сигналите, на които са се отзовали от началото на този ден.

Най-тежко е ситуацията в областите в Североизточна България - Варна, Шумен, Добрич. Там ураганният вятър, комбиниран със снеговалеж, е блокирал доста коли и пожарникарите са се отзовали на над 100 случая за евакуация на хора от коли. Всички случаи са обслужени и все още няма такива, които да провокират безпокойствие, съобщи шефът на Пожарната Александър Джартов в студиото на Нова телевизия.

Варна към този момент разгласи бедствено състояние поради ураганния вятър, чака се това да се случи и в област Шумен, където има и спиране на електрозахранването.

Редица селища са без ток в Североизточна България поради мощния вятър и усложнената метеорологична конюнктура. Без електрозахранване са 45 обитаеми места в Разградска област, 35 - в Силистренска област, 31 в Шуменска (включително и западната част на Шумен). Отделно 9 селища в Търговищка област също са без ток.

Дежурните екипи на ЕРП-Север работят до премахване на повредите.

Пътищата Добрич - Генерал Тошево и Добрич - Балчик са блокирани от закъсали коли. Движението е прекратено, като се чака пътищата да бъдат почистени. Предвид прогнозата за продължаващ вятър през целия ден през днешния ден, не се знае това по кое време ще е допустимо, защото непрестанно се подухва нов сняг.

В област Добрич продължава снеговалежът, който все още по данни на Метеорологичната станция в Добрич е от 39 л/кв.м., силата напразно е от 16 м/с. Областната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " са се отзовали на десетки сигнали за закъсали коли и паднали дървета.

Над 70 са получените сигнали за паднали дървета на територията на цялата област Добрич. През нощта пасажерите от повече от 30 автомобила са поискали евакуация. При избавяне на пасажери от закъсал автомобил е закъсал и един пожарен автомобил, който е блокиран на пътя за Генерал Тошево.

Проблеми има и по отсечката Добрич - Варна, където към отбивката за село Дебрене има извърнат камион и пътят е непристъпен. Има и доста обитаеми места в региона, в които електрозахранването е прекъснало - сигналите са от общините Балчик и Каварна.

Снеговалежът и мощният на моменти плевел вятър не престават и все още. Апелира се хората да не подхващат пътувания, с изключение на при положение на последна нужда.

Вчера ураганният вятър събори дърво и в София, като предизвика драматичен случай. Тополата падна върху автомобил, като аргументи гибелта на водача, мъж на 65-години, и тежко рани брачната половинка му. 

Според информацията от АПИ към 6 часа сутринта сняг вали в областите Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Разград и региона на Боаза, Омуртаг и Антоново/обл.Търговище/; Кърнаре/обл.Пловдив/; Гълъбец и Пирдоп/обл.София/; Троянски проход и Абланица/обл.Ловеч/; в планинската част на Сливену Твърдица и Котел/обл.Сливен/; Панагюрски колони/обл.Пазарджик.

Слаб дъжд вали в област Габрово, Велико Търново, Бургас, Варна, Шумен, Хасково, Сливен, Разград, Стара Загора, Силистра и в региона на Търговище и Попово,

От АПИ насочиха предизвестие и за ограничавания при прекосяването на проходите:

- " Върбишки " - затворен за всички МПС. Срок: целогодишно;

- " Златишки " - затворен за всички МПС. Срок: целогодишно;

- " Котленски " - отворен за всички МПС;

- " Предел " - отворен за всички МПС;

- " Приморски " - отворен за всички МПС;

- " Републиката " - отворен за всички МПС;

- " Ришки " - отворен за всички МПС;

- " Печинско " - отворен за всички МПС;

- " Превала " - отворен за всички МПС;

- " Рожен " - отворен за всички МПС;

- " Троянски " - Забранен за МПС над 12 тона. Срок 20.11.2023 г.;

- " Айтоски " - Движението по път III-208 през " Айтоски " проход в сектора Айтос - Ябълчево от км 82+700 до км 94+200 е лимитирано за МПС над 12 тона. Обходен маршрут: по път II-73 през " Ришки " проход.;

- " Вратник " - неразрешен за МПС над 3,5 тона и над 10 тона на сектори. Срок до 30.12.2023 г.;

- " Петрохан " - неразрешен за МПС над 12 тона, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета, както и придвижването на МПС с дължина над 12 метра;

- " Дюлински " - неразрешен за МПС над 3,5 тона;

- " Пампорово " - неразрешен за МПС над 3,5 тона;

- " Твърдишки " - неразрешен за МПС над 10 тона;

- " Шипка " - неразрешено е придвижването на МПС, предопределени за транспорт на товари с механически позволена оптималната маса над 12 т от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с механически позволена оптималната маса над 10 т от категория О4. Срок: целогодишно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР